Докато у нас през седмицата се сблъскахме с минусови температури и поледици, на много места в Западна Европа се бориха с проливни дъждове и наводнения. При това в някои държави като Германия, Франция и Англия това се случва за пореден път в последните месеци, което предизвика тревога дали въобще наводнените райони ще могат да се върнат към нормален начин на живот в близко време.

Стотици бяха евакуирани, след като домовете по поречието на река Темза, се наводниха. Някои училища, сред които престижният колеж „Итън“, също не успяха да отворят врати след коледната ваканция.

Експерти прогнозират, че ще са необходими около 6 месеца за възстановяване на засегнатите райони и то при положение, че няма нови наводнения, което за съжаление напоследък често се случва заради климатичните промени.

Има населени места на Острова, в които през последните 10 години е имало по около 50 наводнения. Живеещите в тях се оплакват, че в продължение на месеци не могат да използват баните и тоалетните си, тъй като отпадъчните води се връщат в домовете им заради подгизналите почви.

 

 

От агенцията за извънредни ситуации предупредиха, че наводненията в Англия стават все по-екстремни и в момента нивата на водите са на само около половин метър от всички защити. На някои места се наложи те да бъдат отклонявани към селскостопански земи, за да бъдат защитени населени места.

Правителството обеща до 25 000 паунда помощ на фермерите, чиято реколта е под въпрос заради тези непопулярни мерки, които освен това се смятат за временно решение.

Все повече експерти предупреждават, че Европа се нуждае от напълно нова система за защити срещу наводнения, за да смекчават последиците от проливните дъждове и бури, с които Старият континент все по-често се сблъсква.

По темата:

Евакуация заради бурята Хенк във Великобритания

Бурята „Герит“ причини наводнения и транспортна блокада на Острова

Студеното време застигна Европа