Много пъти се е случвало човек да открие таралеж в града и да реши да го премести в природата, за да е в „естествената си среда“. Трябва да знаете обаче, че преместването на таралежи по всяко време на годината е лоша идея.

През пролетта, лятото и до ранна есен е много вероятно да попаднете на женски таралеж, който има малки, и ако го преместите, те ще останат без майка. Дори преместване на женска заедно с малките не е правилно, защото от стреса таралежката най-често изяжда децата си.

По време на есента таралежите подготвят зимните си скривалища и ако ги преместим на непознато място, може ги изложим на опасността да останат без подслон във вече студените и влажни дни и нощи – докато опознаят района, намерят подходящо място и изкопаят дупка.

В този период от годината вземането на таралеж от природата би било оправдано единствено по две причини – ако животното е зле здравословно или ако е твърде дребно.

Смята се, че таралеж с тегло под 600 грама трудно ще преживее зимния сън, затова ако намерите малко таралежче, можете да го занесете да презимува в някой център за диви животни.

Отглеждането на таралежи в домашни условия е забранено от закона, тъй като по-вероятно е да им навредите, отколкото да им помогнете.

Прочетете и:

Какво правят катериците през есента

Кестените премахват лошата енергия

Дойде време за есенно почистване