Необходими продукти:

- 15 г прясна мая, 275 мл топла вода, 450 г брашно, 2 щипки сол, 150 г свинска мас, 100 г тъмни стафиди, 75 г сушени червени боровинки, 50 г захаросани цитрусови корички, 100 г захар

Начин на приготвяне:

1. В купичка начупете маята и добавете към нея 100 мл топла вода. Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори.

2. В купа сипете брашното, солта и нарязаната на кубчета свинска мас. Разбъркайте с помощта на миксер или кухненски робот.  Добавете сместа с маята и продължете да разбърквате. След това добавете останалата вода постепенно, при непрекъснато разбъркване. Щом се оформи тесто, извадете го върху набрашнения плот и го омесете. Поставете в чиста купа, покрийте с кухненска кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час.

3. Разстелете тестото в правоъгълна форма върху набрашнения плот и изсипете върху него сушените плодове и цитрусови корички. Омесете тестото внимателно. Не добавяйте много брашно по време на месенето. Поставете тестото в предварително намазнена кръгла или правоъгълна форма. Оставете на топло да втаса за 30 минути.

4. Поставете сладкия хляб в предварително загрята фурна на 220 градуса за 30 – 40 минути.

5. В тенджерка сипете захарта заедно с 200 мл вода. Сварете захарен сироп.

6. Извадете не напълно изстиналия сладък хляб от формата и го поставете в чиния или върху дъска. С помощта на четка нанесете захарния сироп въху хляба. Сервирайте сладкия хляб със сладко от малини и заквасена сметана.

Вижте също и:

Време за...пай с пилешко