Време за ... торта с мак и рикота

За сладки усещания през уикенда – рецепта от канала "Бон апети" във Vbox7

Необходими продукти:

- 200 г брашно, 3 яйца, 150 г захар, 150 г кисело мляко, 10 г бакпулвер, 200 г маково семе, 1/4 ч.л. сол, 100 г филирани бадеми

за крема: 800 г рикота (маскарпоне, крем сирене), 200 г пудра захар, 10 г бурбонска ванилова захар, 1/2 ч.л. канела, 90 г бял шоколад, 90 г черен шоколад

Начин на приготвяне:

1. Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.

2. Белтъците разбийте със солта на пяна добавете половината от захарта. Разбийте добре.

3. Жълтъците разбийте с останалата захар.

4. Към жълтъци добавете киселото мляко и разбивайте, докато захарта се разтвори.

5. Прибавете белтъците към жълтъците и разбъркате внимателно с шпатула. Добавете малко по малко предварително разбърканите брашно и бакпулвер. Разбъркайте.

6. Изсипете мака и отново разбъркайте.

7. Изсипете тестото във форма с махащо се дъно (d 26 см), застлана с пергаментова хартия. Изпечете блата в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Разрежете охладения блат на три.

8. За крема разбъркайте рикотата със захарта, канелата, ваниловата захар и накълцаните предварително шоколади. Заделете малко от крема за намазване отгоре.

9. Върху единия блат намажете половината крем. Сложете блат и изсипете останалия крем. Поставете третия блат и намажете със заделения крем.

10. Оставете тортата да престои поне 4 часа в хладилника. Поръсете със запечени на сух тиган филирани бадеми.

Вижте също и:

Време за ... захаросани бадеми