Време за ...печени ябълки

Традиционен десерт за есенно-зимния сезон

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Макар навън времето да е слънчево и много топло за октомври, есента скоро ще напомни за себе си с по-ниски температури, а и дъждове.

През по-студените дни ароматът на печени ябълки, който изпълва дома, може да се мери само с аромата на печена тиква.

Този десерт е един от най-лесните, но същевременно с много ползи за здравето. 

Ябълките се измиват добре, но не се белят.  Издълбават се, като се внимава да се запазят цели. Сърцевината със семената се отстранява внимателно с нож, но се внимава дъната на ябълките да не се пробият

Получените отвори се запълват с предварително подготвена смес от захар, канела, смлени орехи, настъргана лимонова кора, малко масло. Пълнежът би могъл да се разнообрази със сушени плодове и ром.

Издълбаните ябълки се напълват с плънката и отгоре се намазват леко с масло. Пекат се във фурна около 30 – 35 минути.

Във видеото пък можете да видите рецептата за по-различен, но пак много вкусен десерт с печени ябълки.