Празниците наближават и най-добрите домакини вече са изпекли коледните сладки, чиято особеност е в това, че колкото по-дълго стоят, толкова по-хубави стават. Днес предлагаме рецепта за подобни сладки.
 
Необходими са следните продукти за тестото:  
280 г брашно; 100 г захар; 2 яйца; 50 ml зехтин; 2 супени лъжици прясно мляко; настъргана кора на два портокала; 2 супени лъжици бакпулвер; 2 супени лъжици какао; 2 чаени лъжички канела; 1 чаена лъжичка смлян карамфил; 1 щипка бахар 1 (по желание може също джинджифил, звезден анасон, кардамон)
 
Глазура:
250 g пудра захар; 40 ml сок от портокал; 1 супена лъжица портокалов ликьор (или ром)
 
Смесват се сухите съставки. Прибавят се зехтинът, млякото и яйцата и полученото тесто се омесва добре. Увива се във фолио и се оставя за 30 минути в хладилника. След това се разточва на пласт с дебелина 1,5 – 2 см, от който с формички се изрязват различни фигурки.
 
Получените сладки се пекат във фурна на 170 градуса за не повече от 6 – 7 минути. Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят.
 
Изстиналите сладки се намазват с глазура, която се приготвя, като се смесят портокаловият сок и ликьорът с пудрата захар. 
 
Вижте също и: