Зима е и както всяка година по това време в магазините се появиха нарове. Плодовете са използвани за лечение на различни болести от дълги години, тъй като съдържат полезни вещества, които удължават живота. Най-важните сред тях са антиоксидантите, които повлияват благотворно имунната система.
 
Нарът съдържа около 3 пъти повече полифеноли от червеното вино и зеления чай, регулира кръвообращението и намалява лошия холестерол.
 
Той е една от малкото сладки храни, полезни за диабетиците. Сокът от нар, приеман всеки ден, може да понижи артериалното налягане. Препоръчва се сокът от нар се консумира разреден с вода поради високата му киселинност.
 
Консумацията на нар предотвратява образуването на ензими, които вредят на ставите, а също така подобрява паметта и увеличава нивата на хемоглобин в кръвта.
 
Доказана е ефективността на нара срещу рак на гърдата и простатата.
 
В умерени количества наровете могат да бъдат включени към всяка диета, тъй като нормализират метаболизма и обмяната на веществата, намаляват усещането за глад и жажда.