Времето до края на май

Ще има и горещи, и студени периоди

Новата седмица ще бъде динамична. В понеделник сутринта могат да се очакват мъгли в източната половина на страната. До обяд времето ще е тихо и спокойно.

В часовете до вечерта над Централна и Източна България отново ще има условия за по-интензивна гръмотевична активност с локални бури с краткотраен и на моменти интензивен валеж. Запазва се и опасността от градушки.

Дневните температури ще останат без особена промяна– между 26 и 31 градуса.

Във вторник на изток ще има предпоставки за понижена видимост сутринта. В хода на деня облачността ще се увеличава, но незначителни валежи са възможни само на места по планините.

Температурите ще се повишат и следобед в равнинната част на страната термометрите ще докоснат 30 градуса, а в западната част на Дунавската равнина ще достигнат 31-32 градуса.

В средата на седмицата ще захладнее с нахлуване на студен въздух от север. Студеният фронт ще е причина за по-силен вятър и валежи, които ще обхванат поетапно почти цялата страна в сряда и предимно Югоизтока в четвъртък. Температурите ще паднат до нива от 20 до 25 градуса.

Краят на седмицата ще е топъл – с повече слънце в петък и събота и с повишена вероятност от следобедни валежи в неделя.

Непосредствено преди 24 май се очертава нов студен фронт над страната с валежи и гръмотевици. Веднага след това – мощно затопляне с летни стойности на термометрите и повече слънце.

Повишена вероятност от валежи ще има и около самия край на месец май.

Още за времето:

Честит рожден ден на Sinoptik.bg!

Кои ще са почивните дни през май

Природни бедствия гонят 26 милиона души от дома годишно