Юни започва с лятно време и максимални температури между 28 и 33 градуса. В първата пълна седмица на месеца времето ще запази неспокойния си характер. В периода от 5 до 10 юни прогнозите чертаят преминаване на пореден студен атмосферен фронт с традиционните при такива случаи летни бури, които засягат повече Западна, Централна и по-малко Източна България и конкретно Черноморието.

До края на месеца температурите по-скоро ще се придържат до обичайните стойности за юни. През повечето дни времето ще е слънчево до обяд, след което ще се образува купеста и купесто-дъждовна облачност.  Следобедните превалявания ще са почти ежедневни, на места придружени от гръмотевици.

Снимка: poxabay Снимка: poxabay

Условия за значителни превалявания ще има в началото и края на второто десетдневие, както и около 25 юни, когато ще има и понижение на температурите. Ще изпратим месеца със затопляне и стабилизиране на въздушната маса.

В по-голямата част от нашата страна юни е най-дъждовният месец, за който са характерни краткотрайни порои, гръмотевична дейност и градушки. Температурите често се придържат към летни стойности и слънчевите часове никак не са оскъдни.

Снимка: poxabay Снимка: poxabay

Какво друго ще се случи през юни:

Предстои да се насладим на ярко небесно шоу – метеорния поток Юнски Боотиди, който е активен от 22 юни до 2 юли. Неговият максимум ще настъпи на 27 юни, когато в небето ще се появят бавни и червеникави космически тела, навлизащи със сравнително ниска скорост в земната атмосфера (18 км/с).

На 7 юни ще видим първа четвърт, а на 14 юни ще има пълнолуние. Новолунието ще е на 21 юни, а последна четвърт – на 29 юни.

Снимка: poxabay Снимка: poxabay

На 1 юни слънцето изгря в 05:51 часа и ще залезе в 20:58 часа, продължителността на деня ще бъде 15 часа и 7 минути. В последния ден на месеца, 30 юни, слънцето ще изгрее в 05:52 часа и ще залезе в 21:09 часа, продължителността на деня ще е 15 часа и 17 минути.

Началото на астрономическото лято е на 21 юни, в 12:13 часа, когато е лятното слънцестоене.

През юни няма официални празници и допълнителни почивни дни. В месеца тази година има 4 пълни уикенда и общо 22 работни дни.

Прочетете и:

Кой и как дава имената на месеците

Колко почивни дни ще има през 2022 г.