Настъпи и последният месец от метеорологичната есен. За щастие през него ще имаме достатъчно слънчеви и топли дни, които да прекараме сред пъстроцветните листа. Времето ще бъде подходящо и за разходки в планините – местата, които най-добре улавят нюансите на сезона.

Средната месечна температура ще е около и над климатичната норма. В Северна България и Горнотракийската низина тя е между 5 и 8 градуса, по високите полета – от 3 до 5 градуса, по морето – между 8 и 10 градуса, а в планините е от -5 до 3 градуса.

Очаква се най-ниската температура през ноември да падне между -5 и 0 градуса, а най-високата да достигне от 19 до 24 градуса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Около и над нормата ще е и сумата на валежите през месеца. В повечето райони на страната това означава между 40 и 70 л/кв.м и от 60 до 90 л/кв.м в планините,

Месецът започна със затопляне. През повечето дни от първото десетдневие облачността над страната ще е разкъсана и в много райони ще бъде предимно слънчево. Промяна ще има единствено на 2 ноември, когато ще има повишена вероятност за превалявания, но пък температурите няма да паднат драстично.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Около 4 и 5 ноември в много райони стойностите на термометъра ще достигнат до 25 градуса. През уикенда ще започне постепенно захлаждане и до края на периода температурите ще се доближат до нормалните есенни стойности.

През второто десетдневие отново се прогнозират валежи. До около 15 ноември времето ще бъде хладно, облачно и често дъждовно. След това ще се успокои и температурите отново ще тръгнат нагоре. В сутрешните часове ще има условия за мъгли.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Динамично ще е времето през третото десетдневие, когато ще има и повече предпоставки за мрачни и дъждовни дни. За сметка на това температурните стойности ще са по-високи от нормалните за ноември.

Нощното небе през този месец ще ни предостави възможност да наблюдаваме не един, а цели два звездопада. Пикът на метеорния поток Тауриди, който е активен от 7 септември до 10 декември, ще бъде между 4 и 6 ноември, когато ще са видими от 5 до 10 метеора на час.

Снимка: pexels Снимка: pexels

С по-висока интензивност е потокът Леониди. Благодарение на него между 17 и 18 ноември ще можем да видим до 15 метеора на час, чиято скорост достига до около 71 км/сек.

На 1 ноември слънцето изгря в 07:01 часа и ще залезе в 17:20 часа (продължителност на деня: 10 часа и 19 минути). В последния ден от месеца изгревът ще е в 07:37 часа, а залезът — в 16:54 часа (денят ще е дълъг 9 часа и 17 минути).

Снимка: pexels Снимка: pexels

През ноември новолунието ще е на четвъртия ден от месеца, а пълнолунието ще е на 19-и, когато ще има и частично лунно затъмнение.

През ноември няма официални празници и допълнителни почивни дни, освен 1 ноември, Денят на народните будители, който е неучебен за учениците и студентите. Месецът има 4 пълни уикенда и общо 22 работни дни.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Прочетете и:

Каква ще бъде зимата

Ноември ще бъде по-топъл от обичайното

Време да се запитаме: Кои са нашите будители