Времето през септември

Очакваме температури от 4 до 35 градуса

Снимка: pexels Снимка: pexels

Септември настъпи и това ясно ще си проличи в промяната на времето.

Още в първите дни усетихме понижението на температурите и увеличаването на количествата валеж. Това се дължи на атмосферно смущение, което преминава през страната ни. След 5 септември до края на десетдневието дните ще бъдат предимно слънчеви и температурите ще се повишат.

Нов студен фронт ще премине в началото на второто десетдневие. Очаква се увеличение на облачността на много места в страната, както и повишени количестви дъжд. Втората половина на периода отново ще ни радва с предимно слънчево и топло време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

По-хладно ще става през третото десетдневие на септември, когато температурите ще паднат до по-ниски стойности от обичайните за края на месеца. Прогнозират се повече и по-чести валежи от дъжд.

Най-високите температури през месеца ще достигат между 29 и 35 градуса, а най-ниските ще паднат между 4 и 9 градуса, като по-топло ще е по Черноморието., съобщават от Отдела „Метеорологични прогнози“ на НИМХ за БТА.

Средната месечна температура през септември ще е около нормата, а сумата на валежите ще е около и над нормата.

Метеорологичната есен настъпи на 1 септември, а астрономическата започва с есенното равноденствие – на 23 септември в 4:03 ч. българско време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 1 септември слънцето изгря в 6:51 ч. и залезе в 20:00 (продължителност на деня: 13 ча́са и 6 минути). В последния ден на месеца изгревът ще бъде в 7:22 ч., а залезът – в 19:10 (продължителност на деня: 11 ча́са и 48 минути).

През този месец първа четвърт на Луната видяхме на 3 септември, а пълнолунието ще бъде на 10 септември. Последна четвърт ще настъпи на 18 септември, а новолунието ще бъде на 26-ия ден от месеца.

За да не тъжим по отиващото си лято, през този месец ще се радваме повече почивни дни. Още в първата седмица ще се насладим на дълъг уикенд, когато честваме Деня на Съединението, защото 6 септември се пада във вторник и можем да слеем почивните дни.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В края на месеца ще си починем и на 22 септември – Деня на независимостта, който е в четвъртък. Равносметката: 20 работни и 10 почивни дни.

От 7 септември ще бъде активен метеорният поток Тауриди, чийто радиант се намира в съзвездието Телец. Ще трябва да почакаме обаче, тъй като пикът му ще настъпи в началото на ноември. Дотогава все пак ще се появяват по няколко „падащи звезди“, но трябва да дебнете за безоблачно небе.

Прогнозата винаги можете да проверите на Sinoptik.bg!

Прочетете също и:

Кой и как дава имената на месеците

Колко почивни дни ще има през 2022 г.

Сбогувахме се метеорологичното лято 2022 г.