Прекрасен пролетен петък ни очаква. Времето в последния работен ден за седмицата ще е слънчево и топло, а също и подходящо за планински туризъм. Скоро обаче температурите ще паднат и закратко пролетното време ще отстъпи.

Днес ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност в следобедните часове. Вятърът ще се ориентира от югозапад и ще донесе още по-топло време.

Температурите в най-топлата част на деня ще се колебаят между 20 и 25 градуса.

Слънчево ще е времето в планините, където следобед ще се развива незначителна облачност. Максималните стойности на термометъра ще се достигат до 15 градуса в ниските и до около 9 градуса във високите части.

По морето също ще бъде слънчево, а вятърът ще е слаб от югозапад. Ще бъде сравнително топло, с температури между 15 и 22 градуса. Вълнението на морето ще е слабо, до 1-2 бала.

Още тази нощ облачността постепенно ще се увеличи и вплътни. Съботният ден ще е предимно облачен, но топъл, с максимални температури между 19 и 24 градуса.

Прогнозират се краткотрайни превалявания в северозападните райони на страна, които в планинските части ще са придружени и от гръмотевична активност.

В нощта срещу Цветница вятърът ще се ориентира от североизток, а с него ще започне и нахлуването на по-хладен въздух, който ще понижи температурите. В следобедните часове на неделния ден ще започнат валежи от дъжд, който привечер ще се примесва с мокър сняг във високите полета от Западна България, включително и в района на София.

„След топлата събота с незначителни валежи във вечерните часове, в неделя ще започне да прониква значително по-студен въздух. Ще се създаде една много сериозна валежна обстановка. Ще има и снеговалежи. С понижението на температурите сняг ще вали в по-високите части, но ще се обхванат и по-ниските предбалкански части“, обясни в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS синоптикът от НИМХ Георги Цеков.

Максималните температури през деня ще достигнат до 10-12 градуса, но след това драстично ще се понижат.

Валежите от дъжд и сняг ще продължат и в първия ден на новата седмица, като на места ще бъдат интензивни. Стойностите на термометъра, в най-топлата част на деня, ще достигат от 4 до 9-10 градуса.

Още за времето:

Как влияе времето на настроението на котките

Два метеорни потока озаряват небето през април

Стотици доброволци засадиха фиданки в „Новата гора на София“