Концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата е най-висока от три милиона години – това е изводът от анализ и климатичен модел на специалисти от Института за въздействията върху климата в Потсдам.

Това означава, че повишаването на температурите и нивото на океаните до няколко века е неизбежно. Досега учените приемаха, че нивото на въглеродния диоксид в атмосферата, което е малко над 400 части на милион, не е по-голямо отколкото преди 800 000 годиниТогава е имало естествени периоди на затопляне и захлаждане без намесата на човека. 

След като учените анализирали пробите от лед и морски седименти, взети от най-студеното място на Земята, става ясно, че границата от 400 части на милион е премината за последен път преди 3 милиона години – през плиоцена. Тогава температурите са били по-високи с 3 – 4 градуса, в Антарктида е имало дървета, а нивото на океаните е било по-високо с 15 м.

Според Матео Вилейт от института в Потсдам климатичният модел показва, че "през плиоцена не е имало нито ледников период, нито големи полярни шапки в Северното полукълбо. Нивото на въглероден диоксид е било прекалено високо, климатът – прекалено топъл, за да е възможно това".

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. постави за цел ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната епоха. Парниковите емисии през 2017 г. обаче  надхвърлиха всички рекорди, поради което затоплянето ще е по-скоро с 3 градуса Целзий

Прочетете и:

Как колонизирането на Америка промени климата на планетата

Кога ще настъпи климатична катастрофа

Трите най-топли години