Записи от вътрешността на Марс предоставиха най-прецизното измерване на въртенето на червената планета. Резултатите от измерването се оказали изненада за учените. Според данните от вече „пенсионирания“ апарат InSight въртенето на Марс се ускорява всяка година с около 4 милиарсекунди.

В хипотези на изследователи се казва, че ускорението е дългосрочна тенденция.

„Наистина е страхотно да успеем да получим това последно измерване - и то да е толкова точно. Отдавна участвам в проекти за поставяне на геофизична станция като InSight на Марс и подобни резултати, дават смисъл на работата ми през годините“, казва планетарният геофизик Брус Банерд от Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

InSight изчерпа енергията си и беше „пенсиониран“ през декември 2022 г., но данните, които бяха получени от него, дадоха на учените много поводи за размисъл.

В продължение на 4 години наблюденията на съоръжението върху марсианската вътрешност направиха революция в данните за планетата. Неговите сеизмични записи разкриха не само вътрешната структура на Марс, но и състава на течното му ядро, както и продължаващата геодинамична дейност.

Данните в ново изследване не са от сеизмични записи, а от радиокомуникации между инструментите на InSight Rotation и Interior Structure Experiment, посочват учени. По думите им сигналите са прескачали между двете радиокомуникационни системи, докато Земята и Марс са се въртели.

Въз основа на 900 марсиански дни на комуникация на Insight със Земята, учените откриват миниатюрното ускорение. Това вероятно е свързано с преразпределението на масата на Марс, обясняват експерти.

На Земята, се случва точно обратното. Дългосрочните тенденции показват, че въртенето на Земята се забавя поради спирачния ефект, прилаган от Луната, която преразпределя земната маса, „дърпайки“ (гравитационната ѝ сила привлича всичко, което може от Земята – скали и почви, вода) океаните.

Учените ще трябва да извършат задълбочен анализ, за да определят вероятната причина за ускорението на Марс.

Прочетете също и:

Какво е времето на Марс

НАСА публикува марсиански пейзаж

Какво откри „ИнСайт“ на Марс

 

Източник: Sciencealert, Vesti.bg