Ново австралийско изследване свидетелства, че за 200 години, откакто е открита, Антарктида е засегната много повече от човешката дейност, отколкото се смяташе досега

Проучването е проведено от учени от университета "Монаш", които са анализирали данни за 2,7 милиона следи от антропогенна дейност на Ледения континент, за да покажат за първи път обхвата ѝ. Досега хората смятаха Антарктида за една от най-чистите територии на Земята, тъй като там няма градове и индустриална дейност.

В изследването се казва, че човешки крак е стъпвал почти навсякъде в континента, с изключение на някои райони в централната му част. Оказва се обаче, че постоянното присъствие в зоните с най-голямо биоразнообразие за 200 години е оказало сериозно влияние.

Става въпрос за стъпкването на растителността, изграждането на инфраструктура, микробната контаминация, както и замърсяването на почвата. Най-голямо човешко присъствие има край изследователските станции или при туристическите обекти, където често има зони с богато биоразнообразие.

Към момента 99.6% от Ледения континент се смятат за диви, но биоразнообразието в тях е по-малко.

Прочетете също и:

Южният полюс се е затоплил с около два градуса

Антарктика е замърсена с микропластмаса

С 27% са намалели насекомите на планетата