За повечето от нас денят започва с чаша ароматно кафе. След като се насладим на кофеиновата напитка, нека се замислим и за ползите от утайката, които не са малко.

Много хора обаче я изхвърлят, след като си сварят горещата напитка. Да се наслаждаваме единствено на чашата си с кафе обаче не е достатъчно, защото дори остатъците от него могат да са полезни за много неща. Какви са ползите от утайката четете надолу:

☕ В утайката от кафе се съдържат много вещества, които придават мекота и равен тен на лицето. Направете си маска с нея, като добавите масло и мед. Само след минути ще се радвате на свежа и гладка кожа.

☕ Борете целулита с бадемово масло, смесено с утайка от кафе. Така ще получите много добра антицелулитна паста, при това доста евтина.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Торбичките под очите не са приятна гледка. Смесете кафе с малко зехтин и с получената смес направете маска на засегнатите участъци. След измиване резултатът ще ви порази.

☕ Направете си ободряваща маска от утайката от кафето и пюре от авокадо. Кожата ще е мека, гладка, хидратирана.

☕ Смесете я с шампоан за коса. Изплакнете обилно косата и ще се радвате на приятния ѝ блясък.

☕ Утайката от кафе съдържа хранителни вещества, които подхранват растенията. Така че периодично „торете“ почвата с нея. Ако добавяте утайка от кафе в саксиите на растенията, ще се подобри pH балансът. Розовите храсти също цъфтят обилно след такова торене.

☕ Кафето ще помогне и в борбата с плевелите – използвайте утайката за мулчиране. Така ще запазите и влагата в почвата, но не прекалявайте, за да не се развие мухъл.

Снимка: pexels Снимка: pexels

☕ Кафето се справя много добре със заледяванията. Ефектът от използване на утайката от кафе е почти като този от морската сол. Така че зимата използвайте кафеената утайка, за да се спасите от хлъзгавите участъци около дома си.

☕ Фините частици действат като абразив. Вместо скъпи и вредни препарати за почистване на съдове, ползвайте утайката от кафе. Доста често тя премахва ефективно мазни петна и мръсотии.

Неприятните миризми в хладилника ще неутрализирате като сложите утайка от кафе в него. Така мястото, където съхранявате продуктите си, ще носи вкусен аромат.