Последните 10 дни на януари ще бъдат студени и с чести валежи от сняг. В следващите дни обширно ядро арктически въздух ще се настани на територията на Украйна и Европейска Русия и ще свали температурите в цяла Източна Европа, рабираме от синоптика на NOVA Николай Василковски.

Студеният фронт на този циклон навлезе над Балканите още в нощта срещу петък.

В ранните часове в петък ще вали сняг по-интензивно в западната половина на страната и по-слабо – в Централна България.

В хода на деня валежите постепенно ще се изнесат на изток, докато в крайните северозападни райони облачността ще се разкъса. Вятърът ще се усили с ледени пориви, които ще са най-осезаеми в Дунавската равнина. Температурите ще се понижат и в най-топлата част на денонощието ще се колебаят между 0 и 5 градуса.

През уикенда времето ще остане студено, с особено ниски температури в ранните часове. На места в Западна България термометрите ще показват до минус 10 – минус 12 градуса. Дневните температури в събота и неделя ще се движат около нулата в цялата страна. И през двата дни облачността ще е променлива, значителна – около планините и в Североизтока, където ще има превалявания от сняг.

В началото на последната пълна януарска седмица нахлуването на студен въздух от север ще продължи, а температурите ще паднат още. Валежите от сняг в понеделник ще бъдат оскъдни с разкъсвания на облачността.

С много голяма вероятност нощта срещу вторник ще е с минимална облачност, което е рецепта за леденостудена сутрин, напомня Василковски. В ранните часове във вторник се очаква кулминацията на януарския студ с температури около и под минус 15 градуса в традиционно студените райони на Западна България.

Още за времето:

АПИ: Утре се очаква дъждът да премине в сняг

Защо студът повишава риска от инфаркт

Остров Самотраки – скрит под снежна пелена