Почти 13 000 души са били евакуирани в руската област Курган заради наводнения, съобщи „Ройтерс“, предава БТА.

Властите в град Курган призоваха жителите на няколко района да напуснат домовете си. В съобщението, публикувано в Telegram, се дават указания на хората да опаковат най-важните си вещи, документи и лекарства и да се отправят към местата, където могат да се качат на автобуси за евакуация.

Тя се предприема, тъй като нивото на река Тобол се покачи заради топящи се снегове и излезе от коритото си, като заля обширни територии в Русия и Казахстан.

 

 

Южната част на руската Уралска област и северната част на Казахстан се борят с най-тежките наводнения, откакто се правят измервания, след като започна бързо снеготопене на голямата снежна покривка, която се натрупа тази зима, на фона на проливни дъждове в области, където почвата беше влажна още преди зимата.

Очаква се наводненията в Курганска област, разположена на границата между планината Урал и Сибир, където живеят 800 000 души, да достигнат своя пик днес, след като нивото на река Тобол се покачи до 6,31 м в град Курган.

Губернаторът на Курганска област Вадим Шумков предупреди, че приближава истинско море.

„Самият град Курган ще бъде следващият (наводнен)“, каза Шумков.

 

 

„Потокът на Тобол се ускорява. Нивото на водата в нея непрекъснато се покачва“, заяви той и призова: „Сънародници, незабавно напуснете наводнените райони!“

Шумков предупреди, че скоро ще започнат наводнения по десния бряг на река Тобол, която преминава през областта, и по ниската част на левия ѝ бряг.

Повече от 7100 души бяха евакуирани в неделя от няколкостотин жилищни сгради, които са наводнени, след като бързо покачващото се ниво на водите застраши 62 населени места и 4300 домове, съобщи държавната информационна агенция РИА като се позова на руското министерство на извънредните ситуации.

В съседен Казахстан, където над 111 000 бяха евакуирани от началото на наводненията през март, в неделя под вода останаха още над 1000 жилищни сгради в Петропавловск, което наложи евакуацията на повече от 4500 души.

 

 

Река Тобол се повиши с 23 см за четири часа до 06:00 ч. тази сутрин местно, съобщиха местните власти.

Наводненията оставиха под вода и домове в района на Томск в югозападната част на Сибир.

Почти 140 къщи близо до град Томск, който е областният административен център, бяха под вода в понеделник, а 84 души бяха евакуирани.

Още по темата:

Нивото на река Урал се покачи до нови рекордни стойности

Заради тежките наводнения: Русия и Казахстан евакуират над 100 000 души

 

Източник: БТА