Ураганен вятър нанесе сериозни щети в десетки населени места в Западна България. Най-тежка е ситуацията във Врачанско. Кризисният щаб обяви частично бедствено положение.

Има населени места без ток, както и много паднали дървета в областния град, предава NOVA.

През изминалото денонощие скоростта на вятъра във Враца достигна до 160 км/ч. Силните пориви са нанесли сериозни щети както в централната градска част и жилищните квартали, така и в населените места в района.

Най-сериозни са проблемите в града, където има много паднали и изкоренени дървета, увредени фасади на сгради и търговски обекти, паднали оградни пана, компрометирани навеси на спирки, пътни знаци и рекламни табла.

Покривът на защитено жилище е рухнал около полунощ. Тогава в сградата са се намирали четири деца и тяхната учителка. Наложило се е те незабавно да бъдат евакуирани. Спасителните екипи продължават работа. Обявен е и горещ телефон.

В населените места има частично прекъсване на електрозахранването, като екипите на електроразпределителното дружество работят по неговото възстановяване.

Всички екипи на ОП „БКС“ работят по премахването на падналите дървета и отстраняването на нанесените щети. Съдействие оказват и екипи от Пожарна безопасност и защита на населението, уточняват от Общината.

Служители на местната администрация и звено „Инспекторат“ извършват огледи.

Още по темата:

Десетки сигнали за паднали дървета в София

Силен вятър и прах от Сахара на 1 април