Броят на изсечените дървета в бразилския участък на тропическите гори на Амазония през изминалия януари е бил пет пъти по-голям от броят им през януари 2021 г., сочат данни от сателитни изображения от бразилската агенция за изследване на динамиката INPE.

Според говорител на Грийнпийс Бразилия правителството на страната е създало златна възможност за онези, които изсичат горите незаконно. По думите му има умишлена липса на екологична инспекция, което е причина за най-малко една трета от цялото обезлесяване в Амазония.

 

 

Унищожаването на тропическите гори вреди на много животински видове, за които сложната екосистема е дом. Изсичането на горите ограничава и възможностите на природата да улавя въглеродните емисии от атмосферата.

Тропическите гори на Амазония са атакувани от години – от дърводобив, горски пожари, отглеждане на добитък и др. Големи участъци, засегнати от унищожаване, са регистрирани от 2015 г., но най-тежки са пораженията, отчетени от встъпването в длъжност на настоящия бразилски президент Жаир Болсонаро през 2019 г.

Според Грийнпийс унищожаването на гората се е увеличило скорострелно по време на управлението на Болсонаро.

Само през 2020 г. бразилската амазонска гора е загубила над 12 000 кв. км площ, което е площ приблизително равно на територията на щата Кънектикът.

 

 

През 2021 г. се появи надеждата, че Болсонаро ще вземе мерки за защита на тропическите гори, след като обеща да удвои разходите на правителството за намаляване на обезлесяването в Амазонка. След това той промени решението си и намали бюджета с повече от 20% скоро след обявяването му.

Активистите от Грийнпийс обаче са на мнение, че обезлесяването в Амазония ще се увеличи през 2022 г., като се имат предвид досегашните обещания и действия на Болсонаро.

Прочетете и:

Красивата Амазония, която унищожаваме

За 8 г. от амазонската гора е изчезнала площ колкото Испания

Племето мура ще се бори за Амазония