На територията на Съединените американски щати са изчезнали 23 животински и растителни вида. Това обявяват властите в страната, цитирани от световните медии.

Такива действия не се предприемат често, тъй като природозащитниците таят надежди да открият определени животни или растения. В последните десетилетия обаче намирането на екземпляри от обявените за изчезнали се оказало невъзможно.

Учените са на мнение, че основните виновни за тази действителност са човешката дейности и климатичните промени (които отново са последици от антропогенните действия).

 

 

Белоклюният кълвач е най-известният вид, който американската Служба за риба и дива природа обявява за изчезнал. От десетилетия няма данни да е забелязван в САЩ. Имало е няколко непотвърдени съобщения, които са довели до неуспешното му издирване.

„Всеки от тези 23 вида представлява трайна загуба за природното наследство на нашата нация и за глобалното биоразнообразие“, каза Бриджит Фейхи, която наблюдава класификацията на видовете за Службата за риба и дива природа.

„И това е отрезвяващо напомняне, че изчезването е следствие от промените в околната среда, причинени от човека“, допълва тя.

Обявена за изчезнала е и вид сладководна мида, обитавала югоизточните райони в САЩ. Тя е забелязвана в природата само няколко пъти, но не достатъчно, за да могат учените да ѝ дадат име.

Голяма част от обявените за изчезнали видове са от американския щат Хаваи – общо 8 вида горски птици и един вид растение.

Всичките 23 животни са включени в американския списък на застрашените растения и животни през 60-те, когато все още е имало надежди, че ще бъдат забелязани отново.

 

 

От обявяването на даден вид за изчезнал до официалната промяна на статута му преминават три месеца.

В глобален мащаб около 902 вида са обявени за изчезнали, но се смята, че реално броят е много по-голям.

Въпреки това специалистите не изключват възможността един или повече от тези видове някога да се появят отново.

Прочетете и:

Едва три процента от сушата е екологично недокосната

Вековни дървета в историческата част на София бяха обявени за защитени