Светът се е променил драстично – местните видове в цялото им многообразие обитават едва 3% от сушата, която е екологично съхранена, информират световните медии. Данните се базират на спътникови снимки на горски масиви, изследвани от учени от университета в Кеймбридж.

Тази оценка се различава драстично от предишната, която показваше 20 – 40% незасегнати екосистеми по света.

Учените са проучили много внимателно видовете, които обитават горските масиви. В сравнение с 1500 година недокоснати хабитати със същия брой представители на видовете са останали в  Сахара, Гренландия, Северна Канада, басейна на Амазонка – т.е. райони, които са негостоприемни за хората.

Равновесието в една екосистема е много крехко и целостта ѝ е под въпрос дори ако изчезнат само един или два ключови вида.

Други специалисти не са съгласни с новата оценка, защото, според тях, определението за непокътнат хабитат е много стеснено – пълен набор от животни и растения от историческа гледна точка.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


От 2020 г. набира популярност нициативата на ООН да бъдат защитени 30% от сушата и водата на планетата до 2030 г. Според доклад на ООН заради човешка дейност от изчезване са застрашени един милион вида.

Прочетете и:

Климатичните промени застрашават хранителните вериги

С 27% са намалели насекомите на планетата