Има щъркели, които през есента не успяват да отлетят на юг по определени причини. По-голямата хора смятат, че това явление е обичайно, но това съвсем не е вярно.

Най-вероятните причини птиците да не отлитат към по-топлите страни са, че са болни, твърде възрастни, с травми или прекалено слаби, за да издържат трудния прелет. Случва се щъркели, спасени като малки при падане от гнездото им и доотгледани от хора, също да не отлетят. Техните "спасители" ги опитомяват без да си дават сметка, че им нанасят трайни психически увреждания.

Фондация „Дивите животни“ дава полезни съвети какви са най-правилните действия, ако намерим изостанали щъркели.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Ако щъркелът лети нормално, не е редно да се хваща и прибира, за да му се помогне. Ако птицата е психически увредена, прибирането няма да промени психиката ѝ, а също така е и незаконно. Хващане и прибиране е допустимо само за птица, която има физически проблем и е ясно, че той ѝ пречи да отлети. 

Ако птицата успее да се установи до водоем, богат на храна дори през зимата, тя ще успее да преживее, стига да не стане жертва на хищниците. Ако няма достатъчно храна, обаче, птицата няма шанс, освен ако не се подхранва изкуствено.

Ако намерите щъркел, който видимо не може да лети, подайте сигнал за него в Регионалната инспекция за околна среда и води (РИОСВ). Ако щъркелът лети, единственото, което може и е допустимо да се направи, е да се подхранва, за да изкара зимата.

Прочетете също и:

Виждали ли сте таралежи в града