Защо поморийската луга е така ценна

Лугата и калта от поморийското езеро са с неповторими качества и състав

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Освен минералните извори, по чиито брой е втора в Европа след Исландия, България има и други ценни природни дадености.

Поморийската луга се получава след изпаряването на водата и кристализирането на солта в солниците на Поморие. Над пласта от сол остава гъста маслоподобна течност с жълто-кафяв цвят и миризма на сероводород.

Минералният и органичният състав на лугата определят уникалните ѝ качества – съдържа калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др.

Лугата става годна за медицинска употреба през август – септември. За да не се загубят ценните ѝ лечебни качества обаче, тя трябва да бъде стабилизирана за едно денонощие – в противен случай ще кристализира, тъй като съдържанието на сол е до 70%.

За разлика от солта, добивана от Мъртво море, поморийската луга щади кожата заради маслоподобната си консистенция. Тя въздейства благоприятно на ревматичните заболявания, но също и на заболявания на опорно-двигателния апарат, счупвания, навяхвания, при травми и неврологични проблеми.