Редки и неочаквани видове птици регистрираха участниците в 43-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас, информира на сайта си Българското дружество за защита на птиците. 
 
Екипите от специалисти и доброволци са регистрирали присъствието на 6 посевни гъски – рядък зимуващ вид за България, белобуза и гривеста рибарки от района на Бургас, които се размножат в страната, но обикновено не остават през зимата. Сред редките зимни гости са преброените 7 сиви жерава, една кадифена потапница в река Дунав, както и два големи брегобегача. Изненадващо е наблюдението на две патици мандаринки, които произхождат от Източна Азия и вероятно са избягали от зоопарк.
 
Към наблюдаваните интересни видове са къдроглави пеликани, морски орли, тундрови лебеди, качулати корморани, големи черноглави чайки, звънарки и други. Сред установените зимуващи птици са и видове, включени в Световния червен списък, като червеногушата гъска, кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, кадифената потапница и ушатият гмурец.
 
Студеното време, седмица преди провеждането на преброяването, е увеличило числеността на зимуващите у нас водолюбиви птици, но много от водоемите в цялата страна са замръзнали. Събраните данни показват, че през този януари птиците по нашите земи са три пъти повече, отколкото през по-топлата зима на миналата година.
 
Най-високите числености са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав, където се намират и най-големите влажни зони в страната. По тези места са преброени 120 000 големи белочели гъски и 3500 от световно застрашените червеногуши гъски. Трите най-многочислени водолюбиви вида птици са: зеленоглавата патица, обикновената лиска и големият корморан. Високи са численостите и на големия гмурец и зимното бърне.
 
Данните, които се събират при всяко преброяване на зимуващите водолюбиви птици, са показател за промените в средата и това подчертава ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем. Присъствието на някои нетипични за зимата у нас видове птици може да се тълкува и като индикатор за промени в климата.
 
Прочетете и: