Преди седмица беше съобщено заключението на учени от университета в Охайо: ледената покривка на Гренландия, която е втора по големина в света, вероятно никога повече няма да се върне към доскорошното си състояние, информират световните медии.

Според учените количеството на годишния снеговалеж, който попълва ледниците, е по-малко от количеството на стопения лед за една година. Дори да бъде овладяно глобалното затопляне, Гренландия ще продължи да губи лед.

 


Екип от учени от университетите в Лийдс, Единбург и Лондон съобщава резултатите от проучване на въздействието на глобалното затопляне. За целта екипът е анализирал спътникови снимки на ледници, планини и ледени покривки по цялата планета, направени през периода 1994 – 2017 г.

Заключенията на екипа са недвусмислени: ледовете се топят с безпрецедентна скорост. "Без всякакво съмнение огромната част от загубата на лед на Земята е пряка последица от климатичното затопляне" се казва в доклада на екипа от учени.

Те предупреждават, че резултатът от топенето на ледовете ще бъде драстично покачване на морско равнище до края на века – с около един метър. Около един милион души ще трябва да бъдат изселени от домовете им в крайбрежията.

 


Световните медии съобщават заключенията на трети екип от университетски учени, които пак чрез анализ на спътникови снимки установили, че плаващите ледници около Антарктида с площ над 900 000 квадратни километра са застрашени от разпадане като резултат от климатичните промени.

Тези ледници са покрити с пукнатини, които съществено увеличават риска от разцепването им. Пукнатините се получават, когато омекналият лед замръзва, след това отново се разтапя и т.н. При този процес пукнатините в плаващите ледове постепенно се уголемяват.

Ако плаващите ледници се разпаднат, това също би се отразило на нивото на световния океан – прогнозите са за около един метър до 2100 г.

Още по темата:

Кавказките ледници се топят

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи с рекордна скорост