Световната метеорологична организация (СМО) обяви, че температурите ще продължат да се повишават през следващите 5 години и това показва какво огромно предизвикателство ще бъде спазването на ангажимента от Парижкото споразумение глобалното затопляне да бъде ограничено под 2 градуса Целзий.

В периода 2020 - 2024 в почти всички райони, с изключение на някои в Южния океан, ще бъдат отчетени по-високи температури от регистрираните в последните години, сочат последните прогнози на СМО.

Очакват се повече валежи в по-големите географски ширини и в Сахел, но северните и източни части на Южна Америка ще бъдат по-сухи. Прогнозите показват, че ветровете над Северния Атлантически океан ще се усилят, а вследствие на това ще има повече бури в Западна Европа.

Антропогенната дейност е отговорна планетата вече е с 1 градус Целзий по-топла от прединдустриалния период, а това е причина за увеличаването на климатичните катастрофи. Последното десетилетие беше най-топлото, регистрирано откакто се правят метеорологични наблюдения.

Според прогнозите на СМО средната температура на Земята ще продължи да е най-малко с 1 градус по-висока до 2024 г. също така има и 20% вероятност температурата да се повиши с 1,5 градуса от доиндустриалните през следващите 5 години.

Продължаваща тенденция за затопляне е предизвикателство за изпълнението на Парижкото споразумение от 2015 г., което цели ограничаване на парниковите емисии. Към момента дългосрочната тенденция е от затопляне от 1,2 градуса над прединдустриалните нива.

Още по темата:

Предстоят адски горещини през 2070 г.

Част от плажовете по света ще изчезнат

Месец юни отново е рекордно топъл