Нова вълна на недоволство се задава в наводнените карловски села. След като преди три месеца част от домакинствата монтираха предоставените от държавата безплатни климатици, хората все още очакват министъра на енергетиката Росен Христов да изпълни поетия към тях ангажимент, а именно държавата да поеме разходите за електроенергия.

Атанас Христов от село Богдан е един от пострадалите, получили от безплатните климатици на Министерството на енергетиката и изпълнили в срок изискването на държавата.

„Да се постави от лицензирана фирма и след това да се опишат документите на климатика и да се предадат в общината. Това го направихме. Сега очакваме Министерството на енергетиката да си изпълни обещанието - че ще ни поемат тока за отоплителния сезон”, каза той за предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Трети месец след монтирането на отоплителния уред Атанас продължава да плаща сметки за ток.

„Последната фактура за този месец ми е 436,60 лв. Предходния месец платих 394 лв.”, каза Христов.

В село Богдан в подобна ситуация са още 35 семейства, които всеки ден търсят отговор от кмета кога ще бъдат опростени сметките им за ток.

„Обещанието на държавата беше, че в отоплителния сезон ще бъдат поети дали цялостно, или част от сметките за ток”, уточни кметът Христо Иванов.

Жителите на трите засегнати села имат и друго искане към държавата - да промени критериите за получаване на помощта от 2500 лева, тъй като условията на практика се оказват неизпълними.

„Това е прагът на сумата, който трябва да е под 504 лева на член от семейството, за да бъде възможно кандидатстването”, каза Иванов.

Напрежение зрее и в село Каравелово заради затворения временен мост, който беше изграден, за да свързва двете части на селото. В момента той е с подкопани фундаменти.

Свличането на конструктивната цялост се дължи на по-силното течение на реката от последните дни.

„Ще извършим обследване на моста и ако се наложи, някакви укрепителни действия. Ще бъде пуснат, но ще го разрешим само за леки автомобили”, посочи зам.-кметът на Карлово Красимир Цветков.

Още по темата:

Хората в Карловско се притесняват от нов потоп

Валежи като в Карловско падат веднъж на 100, 200 и повече години

Извършват се проверки на извършената сеч в Карловско