И през днешния ден очакваме гръмотевична дейност, отново в централната част на страната – в Северозападните райони. Това заяви синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS. В близките 10 дни не се очаква да имаме продължителен период без валежи и с високи температури, допълни тя.

Опасност от първа степен за обилни валежи е обявена в 8 области от страната за четвъртък. Това предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Жълт предупредителен код за силен дъжд е обявен за София-област, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Габрово, Велико Търново и Ловеч.

Метеоролозите предупреждават да бъдем внимателни за локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито, както и да има затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Облачността над страната в четвъртък ще бъде значителна. На много места ще има валежи. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури, там има условия и за градушки. Максималните температури ще бъдат между 19 и 24 градуса.

В събота и неделя временно ще се стабилизира въздушната маса над страната, но заради многото влага в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Не както вчера, но на 24 май ще има валежи в Западна България, каза синоптикът.

Повече по темата гледайте във видеото.

Прочетете и:

Продължава възстановяването след бурята в София

Пролетните бури ще продължат до края на май

Мълния удари млад мъж в София