Зимата този път не изненада местната власт и областните пътни управления. Проходът „Петрохан” е отворен за движение. Няколко катастрофи обаче станаха в Монтанско заради леда и снега. В района на Велико Търново пътищата са проходими при зимни условия.

В София 168 снегорина са били изкарани. Затруднен е трафикът през старопланинските проходи, а прогнозата е за още по-големи студове.

680 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа тази нощ. На този етап няма данни за закъсали или аварирали автомобили. Приоритетно се работи по поддръжката на проходите, свързващи Северна и Южна България. В София вторият сняг не предизвика хаос. В късния следобед започна обработката на улиците срещу заледяване.

От Инспектората на Столичната община уверяват, че основните пътни артерии са били почистени още в понеделник вечерта. Маршрутите на градския транспорт са обработени срещу заледяване в първите минути на снеговалежа.

„Получихме единични сигнали от граждани за улици в по-високите части на София - кварталите „Витоша“ и „Банкя“. Единични улици в тези райони не са могли да бъдат обработени заради паркирали автомобили или други причини”, посочи пред NOVA Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

В област Враца автобус катастрофира между Мездра и Роман. За щастие, при инцидента няма пострадали. Заледяване и катастрофа в района на Кнежа наложиха част от тировете да бъдат пренасочени. Обледени проводници пък станаха причина за временно прекъсване на тока в селата Бързина и Ботево.

Проходът „Петрохан” е опесъчен и почистен, уверяват от Областното пътно управление. Забрана за движение има само за камионите над 12 тона. Един човек е настанен в болница, след като колата му поднесла и се ударила в насрещно движещ се автомобил в района на Монтана. Заради хлъзгав участък, тир се обърна в канавката близо до село Стубел, а лека кола се удари в дърво. Нанесени са само материални щети.

От общо 43 машини, които са били изкарани на пътя в област Велико Търново снощи, 13 са чистили само Прохода на Републиката. Заради очакваните заледявания по северните склонове на планината, там обработката ще бъде по-честа.

„Обработваме пътищата с химични материали, пясък, сол и луга. В края на седмицата отново ще имаме такива ниски температури със снеговалеж, а на места, може би, и навявания. Фирмата изпълнител е подготвена”, категоричен е инж. Венцислав Ангелов, директор на ОПУ - Велико Търново.

До -12 паднаха температурите в района на прохода „Шипка” във вторник. През целия ден валеше сняг, но натрупаната нова снежна покривка достигна до 3 см. Проблеми заради навяванията създаваше вятърът, като в началото на прохода от южната му страна на моменти поривите бяха бурни.

Заради опасност от заледяване през целия ден четири машини опесъчаваха прохода. Движението не беше спирано, но имаше предупреждение да се преминава с подготвени за зимни условия машини. Заради силния вятър и минусовите температури днес и утре остава затворен Паметникът на Свободата.

През следващите дни времето ще остане студено. Прогнозите са за истинска зима с температури през деня около и под нулата, а рано призори - до минус 10 градуса. За сряда е обявен жълт код за студ в почти цяла Северна България и областите около София, Перник и Кюстендил. Ниските температури ще се запазят и в дните с традиционните кукерски игри в Югозападна България. Прогнозите допускат по-осезаемо затопляне към 18-19 януари.

Още за времето:

В сряда – жълт код за студ в 17 области

Сняг, лед и ниски температури създадоха проблеми в страната

АПИ: Тръгвайте с автомобили, подготвени за зимни условия

Какво ще е времето през януари