Земетресенията са едно от най-страшните природни явления. Учените доста са напреднали в изследването им, но за съжаление все още не могат да стигнат до най-важното – предсказването на земните трусове.

Все пак науката има някои отговори. Знае се например кои страни са най-застрашени от земетресения. Вижте ги и вие:

Япония

Япония оглавява списъка на районите, които са най-силно застрашени от земетресения. Столицата Токио е разположена на Тихоокеанския огнен пръстен, заради което нейните 37 милиона обитатели са ежедневно застрашени от земетресения и други природни бедствия.

На 11 март 2011 г. смъртоносно земетресение разтърси цялата страна.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Непал

Ако се вярва на прогнози се смята, че гражданин на Непал е по-вероятно да бъде убит от земетресение в сравнение с всеки друг гражданин на света. Земетресение с магнитуд 8,4 по скалата на Рихтер разтърсва страната през 1934 г.

На 25 април 2015 г. земетресение със сила 7,9 по Рихтер причини отне много човешки животи. Рухва и емблематичната за столицата кула Дарахара.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Индия

Тази страна също е преживяла поредица от смъртоносни земетресения поради движението на Индийската тектонска плоча, която се движи със скорост 47мм всяка година. Поради движението на тектонските плочи, Индия е уязвима към земетресения.

На 26 декември 2004 г. земетресение, последвано от цунами, убива около 15 000 индийци. На 26 януари 2001 г., земетресение в Гуджарат също убива хиляди хора.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Еквадор

В Еквадор има няколко действащи вулкана, което прави страната изключително застрашена зона от земетресения и трусове с голяма сила. Страната се намира в сеизмичната зона между Южноамериканската плоча и плочата Наска.

На 12 август 2014 г. земетресение с 5,1 по скалата на Рихтер разтърсва Кито, последвано от вторичен трус с магнитуд 4,3.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Филипини

Столицата на Филипините – Манила, също влиза в списъка със застрашени зони от земетресения. Тук изобилстват тайфуни, вулкани и цунамита, а земетресенията в този регион редовно са със сила над 6 по скалата на Рихтер. Опасността от земетресения за Манила е тройна. Градът е залепен до Тихоокеанския огнен пръстен, което го прави особено податлив не само на трусове, но и на вулканични изригвания.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Пакистан

Друга застрашена от земетресения страна е Пакистан, който е разположен на върха на Евразийската и Индийската тектонска плоча. През септември 2013 г. мощно земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер е убива над 300 души, причинявайки огромни щети на живота и имуществото на хората.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Мексико

Мексико е друга застрашена от земетресения страна, която в миналото е преживяла няколко труса с голяма сила. Страната попада в една от най-сеизмично активните зони на повърхността на земята. Разположен е на върха на три сеизмични плочи, а именно Кокосова плоча, Тихоокеанска плоча и Северноамериканска плоча.

Поради движението на тектонските плочи вулканичните изригвания също крият голяма опасност. През април 2014 г. нацията е ударена от земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което доведе до много жертви в Гереро.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Вижте кадри от земетресенията във видеото на канала „7-те най“ във Vbox7.

Прочетете и:

Знаете ли тези факти за земетресенията