Наслаждавайки се на споделените с любимите си хора празници, много от нас са склонни да слагат повече храна в чиниите си. Колкото и да ни се иска да разпуснем през почивните дни обаче, добре е да не забравяме за навиците си, които ни държат активни и здрави.

Ето няколко съвета, които може да ви помогнат, да избегнете качването на излишни килограми по Коледа и Нова година:

Останете активниНе е нужно да прекарвате с часове във фитнеса, но една от най-големите грешки, които хората допускат по празниците, е занемаряването на физическата активност. Ако не спирате да тренирате и да правите упражнения, ще успеете да запазите линията си и метаболизма си в добра форма. Ако пък сте на почивка, облечете се и си направете разходка на чист въздух.

Контролирайте размера на порциите си

​Изобилието от храна и огромните трапези са фактор, допринасящ за наддаването на тегло. На нас, хората, ни е заложено да бъдем хедонисти. Затова е и толкова лесно да се изкушим да опитаме от всичко на масата. И така един празничен обяд или вечеря приключва с преяждане, а когато това се случи в няколко последователни дни, качването на килограми е повече от сигурно.

Не пропускайте храненията си

​Много хора си мислят, че ако си спестят калориите през деня, ще могат да хапнат "на корем" след това. Но ще направите огромна грешка, защото ще бъдете освирепели от глад и ще искате да се нахвърлите на всичко. Вместо това следвайте режима си. Така ще можете да се контролирате и шансът да преядете е доста малък.

Наблегнете на зеленчуците

​Те ни дават полезни вещества и ситост в малко калории. Ето защо точно те под формата на салати и туршии е добре да съставляват половината от всяко празнично меню.

Пийте много вода

Завладени от празничната еуфория, често пъти хората забравят да пият вода, но за сметка на това консумират различни подсладени и газирани напитки, които дехидратират и внасят допълнителни калории. Водата е единствената напитка, която ни помага да се чувстваме по-сити и да притъпява чувството на глад.

Внимавайте с алкохола

​Споменавайки калориите от напитки, безспорно първенец тук е алкохолът. А в празничните дни той е в изобилие. Имайте предвид, че алкохолът е не само висококалоричен, но и ни кара да консумираме повече храна, без реално да сме гладни.

Позволете си лакомства, но имайте самоконтрол

Коледните празници са специално време от годината, което разбира се не бива да минава под знака на пълни ограничения. Ако искате да опитате от сладкиша на масата или невероятната баница, то направете го. Но просто се задоволете с едно парче. По този начин хем ще му се насладите, хем няма да развалите формата си.

Помнете – храната е част от празничните удоволствия, а не смисълът на празниците

По традиция всички празнични събирания се провеждат около масата. И така се случва, че хапваме много по-големи количества, отколкото сме свикнали. В допълнение, прекарвайки почивните дни вкъщи или на гости на близки и приятели, където винаги има останала храна от празничните трапези, е много лесно да се изкушим и да хапваме, без наистина да сме гладни. Именно това е една от основините причини за напълняването по време на празници.

 

Източник: vesti.bg