Билката, която регулира теглото

Тя е силен антиоксидант и има подмладяващо действие

Зърна̀стецът или дивата боя е растение от род храсти, по-рядко малки дървета от семейство Зърникови. За полезните му свойства ни разказва видеото от канала "Баба знае"във vbox7.

Дълго използван от индианците като естествено слабително средство, зърнастецът не е широко познат с това си качество до 1877г. Това е дърво, първоначално разпространено предимно в Америка, чиято кора се използва като ефективно средство за борбата със запека.

Всъщност на испански името на тази билка означава „свещена кора“. Тя се събира рано на пролет, след което се суши, за да се използва по предназначение.

Билката се среща по Средиземноморието и Южна Европа. В България има 5 вида от нея.

Зърнастецът има детоксикиращо, слабително и жлъчегонно действие. Използва се за лечение на запек, колит, язва, хемороиди, метеоризъм, затлъстяване. Подобрява перисталтиката на дебелото черво, понижава холестерола, помага при стрес и депресия, повишава потентността.

С лечебна цел се използва и разновидност на билката, позната като морски зърнастец с червеникави плодове и тънки заострени листа. Тя е силен антиоксидант и имуностимулатор, богата е на витамин В, С и А. 

Помага при авитаминоза, астма, ларингит и други заболявания на дихателната система и черния дроб, алергии, липса на апетит, женски неразположения, умора.

Морският зърнастец има и подмладяващо действие, освежава и подобрява еластичността на кожата, стимулирайки производството на колаген.

Прочетете и:

Тази билка помага при отслабването

Лековитите свойства на лавандулата

Тази билка лекува възпаления