Община Чепеларе обяви бедствено положение заради бушуващия горски пожар на територията ѝ. Пожарът е частично локализиран, но не е напълно потушен.

Бедственото положение е в сила за селата Хвойна и Студенец. Миналата вечер е била овладяна ситуацията в горната част в местността Буково, съобщиха за NOVA от пожарната служба в Смолян.

Пламъците са унищожили над 1000 декара борова гора. На четири различни места тази нощ екипи на пожарната останаха дежурни.

Два хеликоптера от авиобаза Крумово също участваха в гасенето във вторник. Днес се очаква те отново да са на терен. А от общината призоваха за още доброволци.

Най-вероятната причина за огнената стихия е изхвърлен фас на главния път Асеновград-Смолян. Според местни обаче пожарът е умишлен и става дума за прикриване на незаконна сеч.

„Пожарът не се е развил през нощта. Периметърът е същият. Няма риск за населените места. В гасенето ще се включат два хеликоптера. На терен са около 30 пожарникари”, пояснява началникът на пожарната в Смолян Цветан Стоилков.

На няколко пъти пламъците са прехвърлили просеките, които тежката техника прокарва в гората. На моменти ситуацията е била критична. На сутринта цяла армия от пожарникари, горски служители и доброволци е поела към епицентъра на пожара. Сред доброволците има и пет жени.

Прочетете и:

Пожарът край Чепеларе е локализиран

Експерти: Горските пожари почти винаги са причинени от човека

В сезона на пожарите: Как да пазим природата