Какви може да са основните причини за възникването на горските пожари, които са все по-често и опасно явление? Според Фолкер Рустер – германски пожарникар, зад всички тях стои човекът.

Изключение правят редките случай, когато пожарите са причинени от мълнии. Затова при високи температури винаги трябва да се избягва контакт на горещи повърхности с растителността.

„Колкото по-сухо и по-топло е, толкова по-голям е рискът от горски пожари. Дори най-малките искри от цигара или от барбекю, са достатъчни, за да запалят по-голяма площ", каза пожарникарят Фолкер Рустер, предава NOVA.

Миналата година горските пожари в Германия са унищожили повече от 30 000 декара земя, което е най-голямата площ от 1992 г. насам. А в началото на юли пожар изпепели 10 декара в защитена зона край западния германски град Кьолн. Затова сега, в демонстрация пожарната служба показва колко лесно една случайна искра може да предизвика огън.

„Мисля, че гражданите не винаги са в състояние да преценят опасността и колко бързо се разпространява пожарът. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се сигнализира на спешната служба, а след това и да се предпази“, обясни Йоерн Анлауф, градски рейнджър.

Германските власти прилагат и специални програми за залесяване срещу пожари. Основно те избират широколистна растителност. Според градския рейнджър Йоерн Анлауф иглолистните дървета са по-склонни към изсъхване и възпламеняване.

„При избора на дървесни видове трябва да мислим за това кои са склонни да се справят със сухите периоди, които вероятно ще продължат да прогресират. Разчитаме на местни видове като дъб, кестен и липа. Те понасят сухите периоди по-добре от иглолистните насаждения“, обясни Анлауф.

За да намалят опасността от пожари през последните 30-40 години от управата на град Кьолн също следват концепция за замяната на иглолистните насаждения с широколистни.

Прочетете също и:

В сезона на пожарите: Как да пазим природата

Тазгодишният юли е бил най-горещият месец от 1880 г. насам

Огненият ад на Хаваите – колко тежки са щетите