На 20 март честваме Международния ден на щастието. Празникът се чества от 2013 г. насам.

Датата е учредена с резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., като в документа се отбелязва, че стремежът към щастие и благополучие е сред основополагащите цели на човечеството. Той трябва да намери отражение в целите на държавната политика на всички страни и да стане съставна част на комплексния и балансиран подход за гарантиране на икономически растеж. ООН призовава своите страни-членки, международни и регионални организации, както и гражданското общество, да отбележат подобаващо Международния ден на щастието.

Финландия бе обявена за страната с най-щастливо население за шеста поредна година от Световния доклад за щастието, публикуван днес, а България е на 77-о място в класацията.

Според доклада след щастливите финландци се нареждат гражданите на Дания, Исландия, Израел, Нидерландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия.

България е с осем позиции по-високо в класацията в сравнение с миналата година и с единадесет в сравнение с доклада отпреди две години.

 

 

От съседните страни Румъния е на 24-о място, Сърбия е на 45-о, Гърция – на 58-о, Република Северна Македония – на 87-о, Турция – на 106-о.

Оценката на щастието на хората е останала „забележително устойчива“ въпреки пандемията от коронавирус, като световните средни стойности, отчетени в периода от 2020 г. до 2022 г. са толкова високи, колкото са били в годините преди пандемията от 2017 - 2019 г., отбелязват изследователите.

Това е единадесето издание на доклада, подготвян от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие въз основа на обобщения от глобални проучвания сред населението на близо 150 страни. Той се съставя ежегодно от учени в САЩ въз основа на данни от проучвания на института „Галъп“.

Прочетете и:

Коледната украса може да оправи настроението

Как да не се чувстваме уморени при смяната на времето

 

Източник: БТА