Горските пожари, които вилнеят в големи участъци от Източна и Западна Канада, са освободили рекордните 160 милиона тона въглерод.

Димът от горските пожари покри няколко големи градски центъра през юни, включително Ню Йорк и Торонто, оцветявайки небето в зловещо оранжево.

Димната завеса вече е прекосила Северния Атлантик и е достигнала Испания.

Непрекъснато разрастващите се пожари в Квебек и Онтарио вероятно ще доведат до мъгливо небе, наситено оранжеви залези в цяла Европа тази седмица. Въпреки това, тъй като се прогнозира димът да остане по-високо в атмосферата, малко вероятно е качеството на въздуха на повърхността да бъде повлияно.

Тазгодишният сезон на горските пожари е най-лошият, регистриран в Канада. Площта на огнената стихия е около 76 000 квадратни километра в Източна и Западна Канада. Това е повече от общата опожарена площ през 2016, 2019, 2020 и 2022 г., според Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Към 26 юни годишните емисии от пожарите вече са най-големите за Канада от началото на сателитния мониторинг през 2003 г., надминавайки 2014 г. със 140 милиона тона.

Учените са особено загрижени за това какво изхвърлят пожарите в Канада в атмосферата и във въздуха, който дишаме. Въглеродът, който са отделили, е приблизително еквивалентен на годишните емисии на въглероден диоксид в Индонезия от изгарянето на изкопаеми горива.

Сезонът на горските пожари в Канада обикновено достига своя връх в края на юли.

Прочетете също и:

Рекорден брой площи в Европа са изпепелени от пожари

Съвети за оцеляване, които могат да спасят живота ви

Екстремните метеорологични явления през юли