Повечето природни бедствия не са често срещани на територията на нашата страна и затова повечето хора не са достатъчно запознати как да реагират при срещата с такова.

За щастие каналът "Top Of The Tops" във vbox7 ни е приготвил видео с няколко съвета за оцеляване, които могат да ни измъкнат невредими от опасни ситуации:

При наводнение не преминавайте през вода над 15 см

Движещата вода може да е изключително опасна, дори когато не ни изглежда дълбока. Достатъчни са само 15 см дълбочина, за да може тя да има достатъчно сила, с която да събори човек. Така че дори ако водата не изглежда твърде дълбока или бърза, най-добре е да я избягвате на всяка цена.

Хванете глезените си при гръмотевична буря

Ако се окажете навън по време на гръмотевична буря, без сигурен заслон, трябва да съберете краката си и да хванете глезените си с наведена глава. Това ще ви помогне да се предпазите от мълния и със сигурност е по-добър вариант от това да стоите под дърво или да лежите на земята.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Стойте в ниското по време на горски пожар

Това, което малко хора може би не знаят е, че огънят всъщност се движи по-бързо нагоре. Ако сте сред природа е добре да избягвате височините. Насочите се към долния склон от другата страна на хълма или ако се окажете в капан от пламъците, тогава можете да бягате към огъня, за да намерите място, където той вече е изгаснал и можете да пресечете.

Какво да правите при пясъчна буря

Ако попаднете в ситуация, в която наближава пясъчна буря и не можете да я изчакате в кола или заслон, тогава намерете нещо, зад което да скриете – дърво или камък.  Покрийте носа и устата си с парче плат, който предварително сте намокрили и изчакайте бурята да отмине.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Безопасно място при торнадо

Основното нещо, което трябва да направите при появата на торнадо, е да поставите колкото се може повече стени между вас и вятъра и да останете на най-долния етаж на сградата, в която се намирате. Отидете във вътрешна баня или някой коридор и се покрийте с матрак или застанете под маса.

Прочетете и:

Кои са 7-те най-големи глобални катастрофи в историята на Земята

Децата ни ще станат свидетели на много повече природни бедствия от сегашните

Наводненията през последните 20 г. са причина за много по-голям брой бедствия

Екстремните метеорологични явления през юли