Европейската комисия предложи забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба в Евросъюза. Устойчиви материали ще трябва да заместят всички пластмасови продукти, които използваме в ежедневието си.

Правилата трябва да бъдат одобрени от всички членки на ЕС, преди да влязат в сила. Първият зам.- председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие, казва, че предложението му цели намаляване на замърсяването с пластмаса.

„Рискуваме да задушим океаните си с пластмаса, което ще се отрази на хранителната верига и човешкото здраве. Гражданите наистина ги е грижа за това. Проучване на „Евробарометър“ показва, че 87% са загрижени за въздействието на замърсяването с пластмаси върху околната среда. То е във въздуха, в океаните, в храната ни, а също и в телата ни. Направихме широко допитване как да решим този проблем. 97% от анкетираните са съгласни, че действията по отношение на пластмасовите изделия за еднократна употреба са наложителни и спешни“, обясни той.

Предложенията са сламките, клечките за уши, пластмасовите пръчки за балони и прибори за хранене да бъдат правени от устойчиви материали. Според българския евродепутат Андрей Ковачев това ще отнеме време и няма да бъде толкова лесно.

ЕС иска през 2030 г. да може да рециклира всички пластмаси. В момента Съюзът изнася половината от събраните и сортирани пластмаси, като 85% от тях отиват в Китай. Годишно в ЕС се произвеждат над 500 хиляди тона продукти от пластмаса.

Прочетете също и:

Как ще изчистим Средиземно море от пластмаса

Черно море, свободно от пластмаса

Откриха микропластмаси в солта