Експерти: Затоплянето на климата засилва ураганите

Изменението климата прави ураганите по-големи, по-ветровити и по-интензивни

В края на септември ураганът Иън връхлетя крайбрежието на Персийския залив на Флорида с катастрофална сила, атакувайки щата с ветрове, проливен дъжд и коварно вълнение на океанския прибой.

Това го превърна в една от най-мощните бури в историята, удряли Съединените щати.

По-голямата част от учените са единодушни, че изменението климата прави ураганите по-големи, по-ветровити и по-интензивни. Има също доказателства, че глобалното затопляне води до това бурите да се движат по-бавно, което означава, че те могат да изхвърлят повече вода на едно място, казват специалисти.

Джордж Кох, професор в катедрата по биологични науки в университета на Северна Аризона, обясни, че моделите, които гледат в бъдещето, докато нашият климат продължава да се затопля, предполагат, че честотата на ураганите може да не се промени много поради причиненото от човека затопляне на климата, но интензивността им може да се увеличи.

„Ураганите са явления, които винаги са се случвали. Производството на допълнителни парникови газове понякога засилва тези събития, които така или иначе биха се случили, а в някои случаи може би ги прави по-чести“, смята Кох.

Прочетете също и:

Ураганите в Атлантика забавят скоростта си

НАСА ще следи промените в климата

Природни бедствия гонят 26 милиона души от дома годишно

 

Източник: NOVA