Ароматни, вкусни и много полезни. Няма как да говорим за есен без да споменем дюлите – те са най-типичният плод за този сезон. Родните земи на тези есенни плодове са Кавказ, Иран и Армения, а древните гърци са ги пренесли към Европа.

Има два вида дюли – едни с крушовидна форма и мек вкус, и други ябълковидни, доста по-сухи и твърди, с много семки, но пък в пъти по-ароматни.

Важно е да се знае, че дюлите не са толкова крехки и благодатни за кулинарна обработка, колкото ябълките и крушите. Освен това имат влакнесто покритие, което трябва да се почиства. Рядко се ядат сурови, а когато се берат, дюлите трябва да са напълно узрели, защото не доузряват.

Всички тези свои „недостатъци“ дюлята успешно компенсира с невероятния си аромат и високото съдържание на пектин, благодарение на което има способността да се желира сама, а това я прави идеална за приготвяне на сладка, мармалади и желета.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

От Edna.bg споделиха с нас кои са най-полезните свойства на този есенен плод:

Този плод е много засищащ. В 100 г дюли се съдържат едва 57 калории, много полифеноли, фибри, витамини и минерали, кафеоилхинова киселина, етерични масла и други.

Дюлите са източник още на мед, желязо, калий и магнезий, както и витамин B комплекс. Здравословна и нискокалорична – така може да я опишем.

Благодарение на полезните си съставки, дюлята влияе благоприятно на много от процесите, които протичат в човешкото тяло. Дюлевият сок има доказани лечебни свойства при хора, които страдат от хемороиди.

Той се прилага още при диария и маточно кървене. За страдащите от колит пък се препоръчва отново дюлев сок с малко мед.

Дюлев сок помага и при лечението на панкреасна недостатъчност. За целта се приема три пъти дневно пресен сок от добре узрели дюли.

За стимулиране на чернодробната функция пък лекарите препоръчват в продължение на поне месец да се консумират дюли или пресен сок, приготвен от тях.

Поради ниската си калорийност, дюлята се използва в много диети, целящи намаляване на телесното тегло и такива, за намаляване на нивата на лошия холестерол.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В зрелите дюлеви плодове има висока концентрация на витамин С. 100 грама от плодовете осигуряват 15 мг или 25% от дневната препоръчителна доза.

От друга страна, съединенията, които се съдържат в тях, спомагат изграждането на лигавицата на дебелото черво. Тя го защитава от появата на възпалителни процеси, рак и разширение на чревната стена (дивертикулит).

Витамините, които се съдържат в дюлите, спомагат за унищожаването на свободните радикали. Те намаляват възпалителните процеси до минимум, като същевременно подсилват имунната система.

Освен вътрешността, ползи носят и корите на плода. Установено е, че в тях се съдържат антивирусни вещества, които потискат растежа на микроорганизмите, които предизвикват хепатит А, В и С.

Най-полезни са пресните дюли. Те могат да се приемат още под формата на компоти, сладка, сокове или в сурово състояние.

Прочетете също и:

Тези плодове борят настинката и грипа

Кои са най-важните витамини за есента

Кои есенни храни помагат за имунитет за зимата