Метеор изненада с появата си половин България и Румъния. Ярка светлина и силен тътен стреснаха стотици хора към 22:00 ч. в сряда. Учените от БАН потвърдиха, че става въпрос за метеор, който се е взривил във въздуха. Явлението обаче предизвика голям интерес.

Метеорът е видян от различни точки на страната. Свидетелските разкази си приличат – всички са забелязали светлина в небето и са категорични, че частицата не е паднала, а е изгоряла във въздуха.

В първите минути някои от хората, видели природното явление, решили, че пада самолет или че е гръмнал бойлер или газова уредба. Михаил Минков от София обаче знаел точно какво виждат очите му.

„Видях много силна светлина и движещи се сенки зад нея. Буквално в същата секунда осъзнах какво става. Метеорът реално влезе от северозапад и приключи към север. Реално видях как частиците изгоряха в атмосферата”, каза Минков за NOVA.

Охранителни камери и видеорегистратори заснеха падащия метеор. Във Видин обаче не само го видели, а чули и силен тътен.

„Изправихме главите и се видя огромното тяло, за секунди, но голямо, оранжево нещо, което премина. Взривът беше няколко секунди след това”, разказва Елена Паскова.

Метеорът стряска и семейство на Тихомир Трайков, край Велико Търново. Докато работи на зеленчуковата си градина, мъжът вижда приближаващата го светлина.

„Стори ми се, че буквално падна между царевицата и горичката. Беше през нощта – между 10 и 11 часа. Лумна като огън. Нямаше взрив”, разказа Тихомир Трайков.

 

Колко са метеоритите, които наистина причиняват щети

Земята ежедневно е подложена на удари от метеорити, които обаче попадат предимно в необитаеми райони на сушата или в океаните. Над 6000 космически обекта успяват да достигнат повърхността ѝ, без да изгорят в атмосферата. Около 1/3 от тях падат на сушата.

Намерени са около 190 кратера, оставени от падането на космически обекти. Веднъж на близо 10 години в атмосферата на планетата попадат метеорити с диаметър 10 метра.

Най-много два пъти в хилядолетието е възможно Земята да стане свидетел на събитие, подобно на падането на Тунгуския метеорит през 1908 година. Явлението тогава изумява света. Повалени са около 80 милиона дървета в региона и отнема живота на поне трима души.

Ако се вярва на теорията, че метеорит е унищожил живите организми преди над 65 милиона години, включително и динозаврите, то подобен феномен би бил възможен след поне 100 милиона години, успокояват изследователите.

 

Как учените коментират явлението

В исторически план подобни събития са изключително редки. За това и интересът към тях е голям. За последно у нас през 1966 година са намерени три скални къса край Полски Тръмбеш.

Пенчо Маркишки от Института по астрономия вижда небесното явление, докато е на космически лагери за ученици и студенти в Осоговската планина. Според физика този метеор има специфична характеристика – жълт и е навлязъл сравнително бавно в атмосферата.

„Такива ги наричахме болиди и се запитахме към кой метеорен поток принадлежи. В края на юли се наблюдават два метеорни потока, които са жълти на цвят, бавни. Навлизат бавно в атмосферата, както беше и това тяло”, обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН.

Всяка година в земната атмосфера навлизат средно 30 000 космически тела, с различни размери. Повечето от тях изгарят, докато стигнат земната повърхност.

„Всички метеорни тела, които навлизат косо в земната атмосфера, се нагряват до взривяване. То става на няколко десетки километра височина и ни предпазва”, добави Маркишки.

Явления от този тип у нас са рядкост. Най-запомнящо се е било падането на метеорит в средата на 60-те години на миналия век във Великотърновско. От обсерваторията в Рожен са документирали и този случай като исторически.

„Учените предупреждават, че до края на този месец се очаква космическо шоу на така наречените падащи звезди. Най-активни ще са метеорите от потока Персеиди в средата на август”, каза директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” доц. Никола Петров.

Още по темата:

Каква е ситуацията във Видинско след падналия метеор

Ярка светлина край Видин: оказа се паднал метеор