Голям горски пожар избухна край Твърдица. Огънят обхвана борова гора в местността Кутра над града.

В гасенето се включи хеликоптер от състава на Военновъздушните сили. Пожарникарите коментираха, че теренът е изключително тежък, предава NOVA.

Опитът стихията да бъде овладяна продължи през цялата нощ. Пожарът е обхванал над 600 декара и продължава да се разраства. Усилията днес ще бъдат насочени към неговото локализиране. 

Опасност за хората няма. Предполага се, че огънят е тръгнал от незаконно сметище.

„Продължава гасенето на пожара. Добрата новина е, че той стана низов. Днес е направена организация за средоточаване на повече сили и техника в района. Целта е трите основни огнища, които горят, да бъдат локализирани”, обясни комисар Владимир Демирев.

По думите му най-критичен е източният участък на пожара. Той се намира между две дерета в гората и единственият шанс огънят да бъде локализира е чрез хеликоптера. На място са пристигнали военни от Сливен. 

„На този етап не се очаква да обявим извънредно положение. Пожарът, в частта, която е по-близо до къщите, е ограничен. Цяла нощ екипи на пожарната са работили близо до къщите. На този етап няма пряка опасност за хората. Надяваме се с помощта на тежките машини да се ограничи пожара и да се започне ефективно гасене”, каза областният управител на Сливен Минчо Афузов.

Прочетете и:

Гореща вълна пленява цялата страна

Рекордните горещини вероятно ще станат обичайни

Сметището край Дупница все още гори