През зимата често се случва имунната ни система да е разхлабена, тъй като приемаме по-малко витамини през студените месеци. Това обаче може да създаде проблеми за здравето ни.

Недостигът на витамин А причинява проблеми със зрението и координацията. Липсата на витамин В е отговорна за главоболието и безсънието, а ниското съдържание на витамин С може да доведе до чести настинки и вирусни състояния.

За да избегнете здравословни проблеми, трябва да се опитате да увеличите приема на всички важни за организма витамини. Много често хората прибягват до хапчета и хранителни добавки, но проблемът може да бъде решен и с конвенционални продукти.

Ако не приемате достатъчно витамин А, можете да включите в менюто си повече моркови, тиква, боб, цвекло и черен дроб.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

При липсата на витамини от група В започнете да консумирате повече млечни продукти, ядки, бадеми, яйца, сушени плодове и пълнозърнест хляб.

Ако започнете по-често да се храните с цитрусови плодове, ябълки, шипка и кисело зеле ще успеете да си набавите достатъчно витамин С.

Витамин D може да бъде балансиран, ако увеличите приема на гъби и рибено масло.

През зимата ни огрява по-малко слънце, рядко излизаме сред природата и не спортуваме достатъчно. Специалистите съветват да прекарваме повече време на чист въздух и да увеличим физическата си активност, за да заздравим имунитета си.

Прочетете също и:

Обявена е грипна епидемия за цяла България

Билковите чайове стоплят тялото и гонят вирусите

Да победим грипа с джинджифил