Можем да помогнем на организма да се противопостави на настинките и вирусите през предстоящата зима, ако заложим на определени храни. Дори и да не избегнем вирусите, то поне ще се справим по-леко с тях. Вижте храните, които ни пазят от грип:

Цитруси 

Основната стойност на цитрусовите плодове е витамин С. Той помага и за възстановяването на тъкани, кости и кръвоносни съдове, при главоболие Грейпфрутът, лимонът и мандарината съдържат аскорбинова киселина.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Кисело зеле 

Много години единственият начин хората да се снабдяват през зимата с витамини са били туршиите и киселото зеле. Естествената ферментация превръща полезните вещества в трудносмилаемото сурово зеле в лесноусвоими. Така киселото зеле доставя на организма повече витамини А, С и К, отколкото суровото. За зимните месеци, които са бедни на плодове и зеленчуци, то е идеалната храна.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Чесън  

Наричат чесъна природен антибиотик. Той е сред най-добрите храни, които ни пазят от вируси и настинки. Освен това чесънът съдържа калий и калций, както и съставки, които пречистват тялото ни от вредните бактерии. 

Снимка: pexels Снимка: pexels

Кисело мляко  

Киселото мляко е чудесен източник на пробиотици – живи бактерии, които се грижат за доброто храносмилане и обмена на веществата.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Прочетете и:

Храни с виолетов цвят за по-добро здраве през есента

Как да се храним по време на пости

Есента се оказва най-подходящият сезон за спорт