През последните години алергичните прояви се превръщат в най-разпространеното хронично състояние, независимо от възрастта. Напредъкът на индустриализацията и замърсената околна среда благоприятстват нарастващия брой на хората, страдащи от алергии.

Природата ни е доста щедра и макар цъфтенето на определени видове растения да причинява алергия, то съществуват и такива, които облекчават алергичните пристъпи

Копривата е една от билките, които най-успешно тушират симптомите на пролетна алергия. Тя расте навсякъде и лесно може да бъде намерена.

За разлика от противоалергичните лекарства, растението не предизвиква странични ефекти. Копривата е еднакво ефективна както за допълване на лечението, така и за профилактика на алергичните реакции през пролетта. 

В растението се съдържат биологично активни фактори, препятстващи освобождаването на хистамини и простагландини, които отключват алергичната реакция. Те са причина за поява на характерните симптоми на пролетна алергия – подпухване и сълзене на очите, повишена секреция на носната лигавица, хрема.

Редовният прием на чай от коприва може да облекчи симптомите на алергия и да разреди алергичните прояви с течение на времето.

Запарката на изсушени или пресни листа от коприва съдържа полезните вещества в най-концентрирания им вид, тъй като листата имат най-високо съдържание на природни антихистамини.

Прочетете и:

Кога зад пролетната умора се крие сериозен проблем

Времето до края на април

Как да подготвим кучето си за пролетта