Стана време да оставим зимата зад гърба си (буквално и преносно) и заедно с възраждащата се природа да се насладим на по-дългите слънчеви и приятни дни. Свикнали сме, че сега е моментът да направим задължителното пролетно почистване на дома си, да приберем дебелите дрехи и пуловери.

Много хора обаче забравят, че домашният им любимец също се нуждае от помощта им, за да се подготви за новия сезон.

По тази причина сме ви приготвили контролния списък на DogsAndCats.bg за първите и задължителни стъпки, чрез които ще направите прехода по-лек, приятен и безопасен за кучето ви:

Грижа за козината

Със затоплянето на времето ще забележите, че кучето (а и котката ви) се скубят много повече. Топките косми, които ще започнете да откривате на различни места и ъгли из дома си са начинът на животните да се разделят със старата си, тежка козина и да я подменят с нова.

Четириногите инстинктивно усещат промяната на сезоните, за това и процесите на линеене (най-активно падане и смяна на козината) са именно през пролетта и есента. Отделяйте време поне по веднъж на ден да изчеткате добре домашния си любимец с подходящ инструмент – четка с естествен косъм, гумена, метална или гребен, зависи от вида на козината му.

Погрижете се за ноктите

Ако не се справяте сами, заведете го при професионален грумър или ветеринар, който да ги подкъси.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Измийте играчките

През зимата голямо количество прах се озовава в домовете ни, а фактът, че проветряваме по-рядко, може да доведе до специфична миризма на застояло. Същото се отнася и за играчките и спалното бельо на домашния ви любимец, които със сигурност имат нужда от освежаване. Нещата от плат можете спокойно да пуснете в преланията, докато пластмасовите и въжените играчки – ще се наложи да изперете ръчно в гореща сапунена вода.

Сезонни алергии

Точно като хората, много домашни любимци страдат от сезонни алергии, а голяма част от тях се отключват именно през пролетта. Четириногите имат сходни симптоми като нас: сълзене на очите, хрема, кашлица, сърбеж, кихане. Ето какво да направите, за да облекчите симптомите на алергия при кучето:

  • Давайте допълнително Омега-3 и Омега-6 (помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото)
  • Използвайте кокосово масло (в него се съдържа лауринова киселина, която помага за намаляване на производството на дрожди и от своя страна намалява възпалението
  • Къпете го по-често с нежен и щадящ шампоан (така ще измиете прикрепилите се към козината му алергени от въздуха)

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Защитете кучето си

Пролетта е сезонът, през който външните паразити са най-активни. Бълхите, кърлежите, хапещите мухи и комарите също се разбуждат, а с тях идват съпътстващите ги неудобства, дискомфорт и болести (част от които можете да прихванете и самите вие!). Ако не сте обезпаразитявали външно домашния си любимец през зимата или нямате практика да правите това целогодишно, време е да започнете.

Важно е да защитите любимеца си, защото бълхите и кърлежите пренасят някои болести, които сериозно могат да навредят на косматия ви другар. Сред тях са алергични реакции, кожни проблеми, анемия, тении и др. За кърлежите добре знаем, че могат да пренасят Лаймска болест, ерлихиоза и петниста треска. За това – погрижете се за здравето и комфорта на домашния си любимец като изберете точното средство за външно обезпаразитяване. За да може кучето ви също да се порадва на пролетта!

За още полезни съвети за домашните ви любимци, четете DogsAndCats.bg!

Прочетете и:

Кога е най-добре да си вземем куче

Няколко изумителни факта за кучетата