Традиционно в края на март местим стрелките на часовника с час напред, за да преминем към лятното часово време. През тази година това се случи на 27 март.

Свикнали сме, че тази промяна се случва два пъти в годината – през март и след това през октомври. Това обаче води до стрес за организма и оказва влияние върху здравето ни.

Умората от загубата на един час сън може да бъде достатъчно разрушителна сама по себе си, но за някои хора това може да има много по-сериозни последици.

Според шведско проучване рискът от сърдечен удар нараства през първите три делнични дни след преминаване към лятно часово време през пролетта. Според изследователите умората, предизвикана от смяната на часа, е основната причина за увеличаването на пътнотранспортните произшествия в понеделника след началото на лятното часово време.

Трудовите злополуки също се увеличават в първия понеделник след преместването на стрелките.

Добрата новина е, че има как да помогнем на тялото си да се нагоди към смяната на времето и експертите ни дават няколко съвета:

-       Лягайте си с 15-20 минути по-рано всяка вечер. Ако не друго, това поне ще ви помогне да складирате енергия. Освен това може да допринесе да ставате малко по-рано всеки ден.

-       Избягвайте прекаляването с кофеина и следобедните дрямки. По време на този период последното ви кафе за деня трябва да е най-късно в 14 часа.

-       Излизайте често за разходка и проветрявайте помещенията. Можете да тръгвате за работа по-рано, за да насладите на сутрешната слънчева светлина.

-       Затъмнявайте стаята през нощта. Избягвайте използването на електронни устройства преди да заспите.

Обикновено за адаптирането към промяната на времето са необходими между 1 и 2 седмици. За някои може да е по-стресово, но от друга страна в следващите няколко месеца слънцето ще залязва по-късно, което ще ни позволява както да се радваме на по-дълги дни, така и на по-малко часове, в които да използваме изкуствено осветление у дома и на работа.

Прочетете и:

Преместихме стрелките с 1 час напред

Как да не се чувстваме уморени при смяната на времето