Учени от университета на Лунд, Швеция, са успели за първи път да пресъздадат гледката на заобикалящата среда през погледа на птиците с помощта на специално проектирана камера.

Оказва се, че тези животни виждат света по много по-различен начин от хората. Цветното зрения на човека се базира върху три основни цвята: червен, зелен и син. Освен тях птиците използват и ултравиолетовия, който е невидим за нашето око.

Проучването показва, че например, когато птиците погледнат някоя гора, те не я виждат зелена като нас, а за тях изглежда контрастна.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

"Това, което за хората изглежда като зелена каша, за птиците представлява ясно различими листа. Преди настоящото изследване това беше неизвестно", пишат изследователите в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

За птиците горната част на листата изглежда много по-светла в ултравиолетовия цвят, а долната - значително по-тъмна. Така триизмерната структура на плътния лист става очевидна за тях. Това значително улеснява движенията им, ориентирането и търсенето на храна. 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

"Хората смятат, че това, което виждат, е действителността. Всъщност това е човешката действителност. Други животни живеят в различни реалности. Сега можем да видим света през техните очи и да научим доста тайни. Действителността е в окото на зрителя", казва Дан-Ерик Нилсон от изследователския екип.

Прочетете също и:

Завърши преброяването на зимуващите водолюбиви птици у нас

Започна размножителният период на къдроглавия пеликан

Учени откриха най-старите известни животни