Климатичните промени оформят все по-съществено бъдещето на световната икономика и ще ни накарат да осъзнаем необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък. Производството и потреблението на енергия от изкопаеми горива са основен виновник за вредните емисии, ето защо енергията от възобновяеми източници никога досега не е била толкова на дневен ред.

Всички познаваме слънчевата Португалия като туристическа дестинация, но по-малко известен факт, е че през последното десетилетие страната инвестира сериозно във възобновяема енергия и днес е един от основните актьори на европейската сцена.

Макар страната все още да има високо потребление на изкопаеми горива, португалското правителство пое някои от най-обещаващите ангажименти в ЕС, не само по отношение на климата, но и за производството на енергия от възобновяеми източници.

Слънце, вятър и вода – националното богатство на Португалия, една от най-слънчевите страни в Европа. Още преди десетилетие португалците съумяват да използват силата на природните си ресурси по най-рационален начин.

„Всъщност, миналото лято за един ден Португалия успя да произведе повече възобновяема енергия отколкото може да консумира цялата страна. Доколкото знам, това се случва за първи път в Европа“, заяви Гонзало Алвеш – собственик на еко селище в Португалия.

През 2016 г. Португалия се превърна в световна новина, след като успя да функционира 4 дни, използвайки единствено енергията, произвела благодарение на вятъра, слънцето и водата. Днес целите на страната са още по-амбициозни. Правителството планира да покрие 80% от потреблението си на енергия от възобновяеми източници до 2026 г.

„Преди много години Португалия се обяви против ядрените централи. Правителството не пожела да построи нито една. Така инвестициите във възобновяема енергия се превърнаха в единствена възможност. В страни като Франция, например, където има голям брой ядрени централи, преминаването към нов вид производство на енергия ще бъде по-трудно, тъй като те вече разполагат с всички необходими инсталации“, казва още Гонзало Алвеш.

Гонзало Алвеш е собственик на еко селище край Лисабон. Планира създаването на комплекса още преди 20 години. Тъй като селището не се намира в туристически район на Португалия, за да стимулират местната икономика, Гонзало наема хора от района, произвежда собствена храна и енергия, а всички допълнителни услуги поверява на фирми в съседство.

„Планираме създаването на малка общност, която да произвежда възобновяема енергия чрез соларни панели и да бъде напълно автономна. За в бъдеще тя ще захранва енергийно не само нашите 2 комплекса, но и околните селища. Климатизацията на хотела се осигурява от геотермална система, която позволява температурата на земята да се използва ефективно за климатизиране на помещенията и затопляне на водата”, казва Гонзало.

Макар Португалия да постига сериозен напредък в преминаването към възобновяема енергия и зелена икономика, тя все още има високо потребление на изкопаеми горива, повечето от които вносни. За много португалци, особено в студените месеци, сметките за електроенергия се оказват сериозно предизвикателство.

„Има две основни причини за това – през зимата страната е много зависима от вносните изкопаеми горива. Освен това, къщите на голяма част от португалците са зле изолирани. Много португалци разчитат на това да има по-топла зима, а други просто стоят на студено“, казва Гонзало.

Португалия работи усилено върху соларната си инфраструктура. През 2022 г. страната инсталира допълнителни фотоволтаици, увеличавайки слънчевия си капацитет с над 50% до 2.5 GW – достатъчни за захранването на 1 милион домакинства.

Гонзало споделя, че все повече португалци произвеждат собствена енергия. Държавата също помага за това.

„Правителството няма да дойде, за да инсталира соларен панел на къщата ви, но помага за създаването на малки, енергийно независими общества. Това, за което вече споменах, че искаме да направим. Едно място, което произвежда възобновяема енергия, която споделя с останалата част от дадена комуна – новата тенденция в производството на енергия”, коментира Гонзало.

Прочетете също и:

„Зелената” енергия на две европейски страни – с над 50% дял

Повече енергия от вятърни турбини, отколкото от въглища в Европа

ЕВРОПА: До 2030 г. 42% от енергията трябва да бъде възобновяема

Могат ли приливите да осигуряват достатъчно чиста енергия